Selecteer een pagina

Met een vrolijk en feestelijk concert in de Dorpskerk in Leusden vierde Anita Broekema haar 25 jarig jubileum als blokfluitdocente. Haar leerlingen uit Woudenberg en Leusden namen met versierde blokfluiten deel aan dit concert.
Sinds 2008 is Anita blokfluitdocente bij Kunst en Cultuur in het Cultuurhuis in Woudenberg. Ook deed ze een tijdje de PR. Toen ze eind jaren ’90 naar Woudenberg verhuisde werd ze eerst 5 jaar lang blokfluitdocente bij Fidelio. Ook dirigeerde ze van 2001-2006 de Poortzangers. Ervaring als blokfluitdocente deed ze sinds 1992 al op bij de muziekschool in Almere waar ze uiteindelijk 150 kinderen per week les gaf en in het bestuur zat. In 2001 stopte ze hier.
GEEN JUF MAAR COACH Toen ze een jong gezin had gaf ze minder blokfluitles maar nu is Anita weer zeer actief als docente: ,,Ik geef graag les in kleine groepjes, zodat ik elk kind aandacht kan geven en ze toch van elkaar kunnen leren door samenspelen. Naast de Woudenbergse lessen geef ik sinds 2014 ook les in m.f.c. Antares in Leusden en sinds 2016 op de muziekschool in Bilthoven. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen ieder op hun eigen nivo plezier hebben in muziek maken. Ze mogen altijd ideeën opperen, want ik ben niet een juf die zegt wat ze moeten doen, maar een coach die een muzikaal creatief proces begeleidt. Volgens mij heb ik de allerleukste baan!”
HEEL BIJZONDER Het feestconcert begon met een optreden van Anita samen met Barokensemble B’rock bestaande uit Joep Clason (viool), Erzsi Ladage (cello) en Edgar van Wilgenburg (spinet, piano en gitaar) en Anita’s vroegere blokfluitjuf Marjolein van Roon: ,,Mijn leerlingen wilden mij graag eens horen spelen en daarom begint het feestconcert hiermee. Het is ook heel bijzonder dat de juf bij wie ik als 11-jarige voor het eerst les had nu meespeelt als collega en vriendin.”
Anita en het ensemble speelden delen uit Sonata Settima van Rosenmüller en Concerto Grosso van Corelli en Lucretia en Xantippe uit Triosonata C-Dur van Telemann. Vol bewondering luisterden de leerlingen.
VOGELGELUID Daarna waren ze zelf aan de beurt. Bij elke groep speelden kinderen individueel een stukje en ook samen. Groep 1 (Amara, Julia, Lara, Sara, Jasmijn, Rosa, Guus, Rachel en Rianne) heeft pas kort les en demonstreerde dat je zelfs met 3 noten en begeleid door B’rock een leuk concertje kunt geven! Groep 2 (Eloïse, Katinka, Angelina en Sofie) had wat langer les en speelde vooral vrolijke melodieën. Daarna speelden Anniek en Valentijn. De gevorderde leerlingen Ilse, Rachel, Lotte en Geraline lieten horen hoe mooi blokfluitspel klinkt na enkele jaren les. Als laatste was de volwassenengroep aan de beurt, waarbij niet alleen sopraanblokfluiten maar ook alt, tenor, bas en sopranino te horen waren. Met zijn allen werd daarna ‘De Lente’ van Vivaldi gespeeld, waarbij de jongste leerlingen met de kop van hun fluit vogelgeluid nadeden.
MUZIEKBOEK Marjolein gaf Anita een muziekboek: ,,Ik hoop dat je altijd dat uitbundige spelende kind mag blijven. Over 3 jaar mag je mijn opvolger worden.”
Namens de leerlingen overhandigde Liesbeth een baton aan Anita. Anita kijkt trots en ontroerd terug op het concert: ,,Voor de kinderen was het een enorme ervaring om met zulke goede akoestiek en ervaren musici te spelen!”

Foto en artikel: Hannie Lamberink uit “De Woudenberger” van 11 april 2017